Film #7

03Mar08

NAUSICAÄ OF THE VALLEY OF THE WIND
Äntligen tog vi oss i kragen och såg Nausicaä of the valley of the wind, som har stått i bokhyllan bland Teresas Studio Ghibli-samling i över ett år! Anledningen till att vi inte sett den tidigare har varit att båda våra gamla dvd-spelare har visat en kamera i översta vänstra hörnet av bilden hela tiden då filmen har ett alternativt filmspår med screenplayen. Vår nuvarande spelare visade bara kameran vid kapitelbytet. Jag har varit lite avogt inställd till filmen då den är så pass gammal och jag är lite avogt inställd till gammal anime då färgerna ofta är blaskiga och jag av någon anledning får ångest av det. Men filmen var inte alls blaskig utan fantastisk som alla Ghiblifilmer jag sett. Den kändes väldigt lik Princess Mononoke (som jag faktiskt tycker är mycket bättre) men stod ändå på egna ben, då den egentligen är tidigare tror jag. Ett plus för att det var prinsessor som styrde över byarna och att byfolket en gång under filmen ropade något i stil med ”We need everyones help – even the boys!”. Jag måste forska i varför Miyazaki alltid har kvinnliga hjältar utan att jag någonsin ens hört varför. Det bara är så. Vilket är rågrymt!

Filmen får fyra ghiblifår.5 Responses to “Film #7”

 1. 1 teresa

  jag tror inte att eventuell forskning skulle ge så särskilt spännade svar. jag läste att han ofta har kvinnliga huvudkaraktärer eftersom de bryter mot stereotypen och passar in i de teman han vill på filmerna. han gillar också flygplan och har läst mycket samhällsvetenskap.

 2. 2 Johan

  Åhå, det kan man ju förstå. Att det är ett enkelt sätt att bryta stereotyper. Flygplanen förstår jag också. Är det inte flygplan eller flygfarkoster med i nästan alla hans filmer?!

 3. 3 teresa

  jo i nästan alla tror jag. fast jag har ju inte sett alla förstås.

 4. 4 Johan

  Inte jag heller förstås.

 5. 5 anna

  den låter bra, jag har ibland lite svårt för anime, jag såg sånna filmer varje söndag em när jag var bakfull för 4 år sedan så jag kopplar de till bakfylla tyvärr. men jag gillar en del jättemycket, och nu är det så länge sen jag såg. jag gillade meningen om att tom pojkar kan rädda världen 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: