Svensk humor

18Mar08

Igår såg jag premiären av programmet ”Lilla al-Fadji & Co.” och måste säga att jag fick en gnutta hopp för den svenska humorn. Under extremt lång tid har det varit sådan enorm torka men helt imbecilla program där paradnumret är ”Hjälp!” i vilket Sveriges så kallade humorelit ingår. Människor som har haft alldeles för stora tröjor alldeles för länge och till slut i programmet Hjälp! klappar ihop för gott. Den enda som jag tycker har hållit hög klass och gjort något speciellt är Peter Wahlbeck, en man vars alster jag följt sedan Tv für Alle visades på gamla goda Ztv-tiden.

Nu de senaste veckorna har det varit en extrem hysteri kring en ung gänglig gosse vid namn Björn Gustafsson. En hysteri som jag inte alls kan relatera till. Det svenska folket måste vara otroligt svältfödda som nästan fullkomligt skrattar av sig själva på mitten så fort han visas i teverutan.

Men så visades gårdagens program Lilla al-Fadji & Co. Jag vill inte säga att programmet är genialt men faktiskt så pass underhållande och innehållandes sådan pricksäkra imitationer att i alla fall jag skrattade ofta. Det absolut bästa var när Daniel Boyacioglu fick ta plats som smörsångare på badhuset. Daniel Boyacioglu sätter jag jämte Peter Wahlbeck som Sveriges två bästa komiker. Nu är inte Daniel aktiv som komiker utan mer som estradpoet, och ibland ackompagnerad av musik, men han måste vara något av det roligaste jag känner till. Något jag också tycker är kul är att han har ungefär samma kroppsform som mig (stor svank, tjock och välgödd) och ser ut att trivas så med sig själv och sin fönade elvisliknande frisyr.

Första gången jag kom i kontakt med honom var under det eminenta programmet Bingo Royale som visades på svt förra året. Uppträdandet är genialt. Och som jag har letat efter klippet! Idag såg jag att någon faktiskt har bemödat sig att lägga upp det på youtube:3 Responses to “Svensk humor”

 1. 1 anna

  daniel boyacioglu är helt fantastisk! jag har hans böcker, men man måste ju höra honom, så jag har hans skivor, de finns på biblioteket och längst bak i böckerna. han är sveriges bästa poet. lätt. vinner med hästlängder över karin boye och andra som jag aldrig förstått mig på för jag gillar verkligen inte att läsa poesi. jag orkar väl inte tänka vad de kanske menar.
  jag såg honom första gången på parkteatern 03 och blev helt besatt ett tag. det finns verkligen ingen i sverige som han. och hjälp.. det kan nog vara därför man somnar i soffan varje fredagskväll. mycket tråkigt program. nej humor är sverige inget bra på. monty pyton gillar jag mer, iaf deras tecknade saker med gigantiska avhuggna fötter som hoppar runt och mosar människor. det är väldigt roligt.

 2. 2 Johan

  Vad roligt att du verkar vara så besatt 🙂 Jag har inte läst hans böcker, bara hört en skiva. Men jag gillar hans stil som bara den! Jag har också svårt för poesi och får kalla kårar då det alltid känns för pretentiöst. Eller nej, jag gillar Rabindranath Tagore. Och Bruno K Öijer tycker jag väldigt mycket om!

  På kanal 5s hemsidan kan man se programmet i repris! Scenen i duschen med al-Fadji och Daniel är nog det roligaste jag sett i år 🙂 Eller när Daniel sitter i bastun med en naken tjock man och sjunger ”Lille Katt” lite försynt. Det är helt genialiskt!!

 3. 3 anna

  vad roligt. det ska jag kolla upp. jag såg något förut om lilla al-fadji men jag kommer inte ihåg så mycket. det gick någon serie på 1:an förut, om nya humorprogram, på onsdagskvällar för något år sedan. det var roligt att man fick se lite nya och inte bara robert gustavsson överallt. och där var han med. också grotesco som jag sett något om, men inte så mycket mer.
  jag har inte läst bruno eller Rabindranath. kanske ska försöka mig på det när jag har lite tålamod 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: