Sri Krishna Janmashtami

24Aug08
KRISHNAS TU BHAGAVAN SVAYAM!
Idag är det Herren Krishnas uppenbarelsedag. För cirka 5000 år sedan uppenbarade sig Krishna på denna planet. Jag borde ha firat ordentligt, men tyvärr har jag inte gjort någonting. Det blev istället en dag med träning och tvätt. Jag önskar att jag hade en vän nära som också tyckte om Krishna som jag kunde fira med så att man skulle kunna peppa varandra. Man skulle kunna tycka att jag borde åka till Stockholm och till något av templen där, men jag har faktiskt ingen lust. Det kan bli en rätt stor sammanslutning, och jag gillar ju inte stora sammanslutningar, så därför har jag tränat med Sebastian och stått och vikt tvätt i tvättstugan istället. Men det sägs att Krishna uppfyller alla ens önskningar. Så idag önskar jag att jag får en vän som bor nära mig som också tycker om Krishna. Jag har spejat lite på Gränby Centrum och uppmärksammat att det ofta är indier där. Det kan bli en indisk vän.

Jag bodde ett tag på Londontemplet på Soho-street 1999. Där har dom de mest vackra gudsgestalter jag känner till. Sri Sri Radha-Londonisvara heter De. Jag tänkte idag att jag skulle leta upp en bild på Dem, och hittade faktiskt en! Något som är skojj är att Soho-templet har uppdatering varje dag så man får se hur gudsgestalterna och altaret ser ut. Så idag, den 24:e augusti 2008, ser Sri Sri Radha-Londonisvara ut såhär:

Som avslutning tänkte jag bjuda på tre videos. Den först är ”Namami Nanda-Nanda” som Kula Shaker spelade in som sista låt på sin andra skiva. Den två andra är från Bhaktivedanta Manors förberedelser inför Janmashtamifirandet förra året. Bhaktivedanta är ett enormt manor utanför London. George Harrison skänkte rubbet till Krishnarörelsen på 70-talet. På Bhaktivedanta Manor har jag också bott under några månader 1999. Ett fantastiskt ställe!4 Responses to “Sri Krishna Janmashtami”

 1. 1 teresa

  nästa år får vi fira rejält. då är barnen större och kan hjälpa till med förberedelserna! dessutom kanske vi kan unna oss med än 1000kca eftersom vi då är smala 🙂

 2. 2 Eruk

  En viss liten flicka är slående lik unga Krishna. Trots att hon har färre lockar och en annan hudfärg. 🙂

  Statyerna påminde mig(estetiskt) en del mexikanska religiösa statyer. Och ja. Jäkligt snygga. Mycket mer balanserade(formmässigt) än mycket annat jag sett från indien.

 3. 3 Johan

  teresa: Ja det borde vi göra. Och om vi skall laga 108 olika rätter så borde vi gå ner till kanske 3 kilo i vikt innan?

  eruk: Ha ha, javisst är hon! Jag letade länge efter just den där bilden nu eftersom jag själv blev rätt häpen första jag såg den 🙂 London-gudsgestalterna är lite mulligare än många andra gudsgestalter. Både Radha och Krishna är ganska ordentligt runda i ansiktet 🙂 De ser mycket vänligare ut då tycker jag.

 4. 4 Eruk

  Det finns psykologiska studier över varför vi får varma känslor av oproportionerliga porslinskultputerer. du vet för stor kropp och ögon i förhållande till kroppen. vad psykologerna tror är för att det påminner oss om våra egna barn, eller rättare sagt de pushar den känslan ännu längre genom att överdriva dessa drag. En motsvarighet till ”moderskänslor”(oavsett kön) i jämförelse med vad silikonbröst blir för människor med oidipuskomplex kan jag tänka mig. 🙂 Anledningen att det funkar med bilder på djur med är för att valpar mm delar samma proportioner som människans barn, tror man. jo, indiska bilder på krishna som barn ser han ju nästan lite hård ut på. Lite som barn ser ut i gamla ikonmålningar. dvs som små vuxna. Men här ser han ju mer ut som en bebis än en bebis gör. 🙂 Vilket helt klart väcker ”moderskänslor”. Finns det inget vettigare ord än moderskänslor f.ö. för den impulsiva viljan att vårda och ta hand om sånna som är mindre. Empati tycker jag inte fångar bredden av impulsen. Inte minst då det inte inehåller samma tvåsidigheter som begreppet moderskänslor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: