Att stilla sina djuriska begär

04Sep08


Igår och idag har präglats av mitt erbjudande om att köpa en superstilig The North Face-vinterjacka för halva priset då personen som köpte den förra året bara hade den under en vecka och sedan insåg att den var för stor. Jag kollade upp var lurvet på luvan kom ifrån och det var lyckligtvis syntetiskt. Jag kände mig lugnad och jätteuppspelt över att jag skulle få köpa denna mycket dyra men ändå prisvärda jacka. Först idag kom jag på att den måste innehålla något slags superfoder då den beskrivs som en av de varmaste jackor man kan ha. Efter kort googling hittar jag innehållet: ”Goose Down”, vilket översatt till svenska betyder ”Gåsdun”. Jävla skit tänker jag och försöker snabbt komma på en bra bortförklaring till varför det faktiskt är moraliskt försvarbart att köpa den ändå. Min ända idé var att pengarna faktiskt redan hade gått till företaget The North Face som sysslar med denna tortyr av gäss. Därför, tänkte jag, kan jag lika gärna köpa den av denna privatperson för att det är ju dumt att kasta den. Under några timmar känner jag mig glad på ett sådant där vis som när man ler men känner att leendet är aningen påklistrat och det känns bara fel alltihop. Den slutliga ståndpunkten kommer jag fram till är, efter lite etik och moral-input av min kära sambo, att det är helt moraliskt oförsvarbart att bära djurkläder. Det spelar ingen roll om de är begagnade eller hittade. Hade det sålts kläder tillverkade av människohudar så hade jag inte burit dessa trots att jag kanske till och med hade hittat ett exemplar på marken. All form av värdighet gentemot våra medmänniskor och djur försvinner då. Därför bestämde jag mig för att inte köpa denna gåsjacka. Det känns surt som fan då den är så stilig och av så pass bra kvalitet att jag och familj skulle kunna åka pulka, ramla och göra snöänglar i den i säkert 10 vintrar framöver. Jag tänker istället att pulkaåkningen, ramlingen och snöänglarna blir mycket finare när ett tjog gäss sluppit torteras i sina 4-åriga liv pga min skull. Och att jag dessutom kan förklara för mina barn att det är viktigt att behandla djuren med kärlek. Jag skulle nog inte uppfattas som speciellt förtroendeingivande med jackan full av djur då.

Jävla jävla skit. Hoppas jag hittar en lika fin djurfri jacka…

P.S. Är det inte ironiskt att modellen på jackan heter McMurdo? Det är helt sant! D.S5 Responses to “Att stilla sina djuriska begär”

 1. 1 teresa

  jag kan det där med moral 🙂 en klurig fråga som egentligen inte är så klurig, tyvärr eftersom du nog skulle vara fin och varm i jackan. men du kommer säkert hitta en minst lika fin utan gås och glädjen för att du har rent mjöl i påsen kommer att värma ditt lilla hjärta!

 2. 2 Johan

  Jo, rent mjöl i påsen-stilen är ju faktiskt väldigt lockande. Tack för dina moraliska injektioner 🙂

 3. 3 Ninni

  Vi som inte har så mycket rent mjöl i våra påsar undrar om jackan kunde vara nåt för Erik?

 4. 4 Johan

  Undra på bara.

 5. 5 Eruk

  ”Under några timmar känner jag mig glad på ett sådant där vis som när man ler men känner att leendet är aningen påklistrat och det känns bara fel alltihop”

  Guld!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: