Klipp

20Okt08

I våras fick jag en stickling av en physalis av Anna och Peter. Under sommaren har den växt som bara den och nu när det är frost om nätterna får den vara inne. Jag tänkte att det vore fint att ha en massa grönt på fönsterbrädet och physalisen täckte nästan hela fönstret. Efter ett tag störde jag mig på det och tänkte ”jävla physalis”. Jag bestämde mig för att använda de nyinförskaffade bonsaiverktygen och klippte till den rejält. Jag har aldrig klippt ner en planta förut. Bara tjyvat tomater. Jag har ingen som helst aning om hur man gör eller vad man bör tänka på. Heller har jag aldrig tagit sticklingar. Men nu har jag genom min manliga intuition tagit massvis med sticklingar och satt i vattenglas. Man skulle kunna säga att jag klippte ner hela plantan. Det blir spännande att se om den överlever detta. Gör den inte det så lever förmodligen plantans arv vidare genom en stickling. Jag är mycket nöjd över att slippa binda upp plantan något mer för i år 🙂 Och dessutom stör jag mig på physalisens utseende. Stammen och grenarna ser så fjantiga ut och genom en sådan här dödsnedklippning så borde stammen garanterat veda till sig (om plantan överhuvudtaget överlever!).

Jag har sått en massa citroner och kumquats och väldigt många av dessa håller just nu på att titta upp. Citrusträd är nog mina favoritkrukväxter. Jag har en citron som har växt i nästan ett år som syns på bilden till höger. Nu skall jag satsa på att ha bara citrus i fönstret. Superfina gröna blad och efter något år bildas det söta frukter om man har tur. Dessutom har jag hört att hela lägenheten skall fyllas av en gudomlig doft när plantorna blommar. Som alltså förmodligen kommer att hända om något år. Den som väntar på något gott!6 Responses to “Klipp”

 1. 1 teresa

  det där rosa som syns i krukan. är det en pelargonblomma månntro?

 2. 2 Johan

  Japp. Din egna!

 3. 3 teresa

  man blir ju förlägen. att jag inte ens kan sköta min egen blomma 😦 är det inbillning eller blir det mer och mer svartvitt på din sida?!

 4. 4 Johan

  Men jag hade för mig att pelargonen skulle vissna ihop? Att den skulle gå i ide så att säga? Men jag vet iof ingenting. Jag tror att du har bra hand om din pelargon. Jo, visst blir sidan mer och mer svartvit. Jag skulle vilja göra om sidan helt. Men jag har ingen ork med det utan tager vad jag haver. Dvs en rätt ful grå och svart sida där kanterna inte passar ihop.

 5. 5 Ninni

  Stämmer, pelargonen ska vila över vintern. Den ska ”glömmas bort”.

 6. 6 anna

  haha.. visst växer physalisen så det knakar, man ser nästan hur mycket den växer 🙂 jag ska klippa ner våra pckså, då borde den kanske satsa på en mer vedartad stam och fler grenar. vi har på de flesta 1 eller 2 grenar, smala som attan, som är uppe i taket.
  vad mysigt det låter med citrusodlingen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: