Den formaterade hårddisken

08Jan09

hardI förrgår blev jag trött på windows och att datorn skulle vara så fruktansvärt seg. Jag kollade upp Ubuntu som är gratis och omtalat som ett mycket snabbare alternativ till windows. Jag läste på Ubuntus hemsida att man kunde köra operativsystemet vid sidan av windows och fick möjlighet att välja vilket man ville ha vid uppstart. Glad i hågen laddade jag ner Ubuntu och brände på en skiva, stoppade in i datorn och påbörjade installationen. A sov sin middagssömn och jag var ensam hemma och ville få detta klart innan hon vaknade. Stressat klickade jag friskt ”OK” på alla fönster trots att några försökte förklara att vissa filer kunde raderas. När allt var klart blev jag kall i hela kroppen och fick en klump i halsen. Jag hade lyckats formatera den lokala hårddisken. På den låg alla bilder sedan en månad tillbaka. Julfirande etc.

Med min nytända andliga gnista intalade jag mig snabbt att det var en läxa och att den var till för att jag skulle arbeta på att inte klänga fast vid saker. Men jag blev såklart lite nedstämd.

Ironiskt nog så hängde sig Ubuntu vid min andra omstart och jag blev ännu mer less. Installerade om windows och nu går datorn lika snabbt som om den vore ny.

Så bestämde jag mig idag för att berätta om min incident på ett fotoforum och undrade hur jag skulle kunna undvika ett missöde som detta i framtiden. Till svar fick jag att det faktiskt kunde gå att återställa viss data trots omformatering, med ett speciellt program. Jag införskaffade programmet och, dra på trissor, 50% av bilder gick att återställa!

Jag kommer att vara mer försiktig i framtiden, men samtidigt lärde jag mig om värdet av att inte få panik då ens mest älskade ägodelar tas ifrån en. Det var en bra läxa.4 Responses to “Den formaterade hårddisken”

 1. Datorer och Windows är ett helvete i sig, där jag fascineras över hur enkelt det har varit för företagen att tvinga på oss allting i en rasande fart, trots att saker fortfarande inte fungerar som utlovat (oavsett hur snabbare etc datorerna blir, alltid samma problem som uppstår).
  Men när det gäller lagring av filer, måste man vara lite smart, och ha backup av alla ens personliga filer. En extern hårddisk (t.ex Lacie) är ovärderlig och går inte att vara utan!

 2. 2 Anna

  vi skulle också behöva formatera om hårdisken, den är segare än kola! tråkigt med foton. borde bränna bilder och ha en backup, det måste jag göra i helgen, tack för tipset! vi har bara på en 10år gammal data, alla bilder från hela tidas liv… (panik)

 3. 3 moksa108

  Mikael: Jo, det är intressant att se hur mycket man kan styra bara man har pengar. Det finns ju massor av olika operativsystem, och många av dom är gratis. Men det är nog många som inte har en aning om att det finns annat än just windows till en pc. Jag har två externa diskar, men båda är fulla med en blandad kompott. Efter denna incident tänker jag nog köpa en disk bara för fotografier, när vi får råd dvs. För dom är ju inte gratis.

  Anna: Jag vet inte vad ni behöver för program, men jag skulle verkligen tipsa om ubuntu. Man får lära sig ett nytt gränssnitt, men det är väldigt enkelt och smart upplagt. Det är som sagt gratis och smidigt. Det går snabbt, är säkert då man tydligen inte ens behöver brandvägg (eller virusskydd?) och som jag har förstått det så uppdaterar ubuntu drivrutinerna åt en istället för att man skall behöva leta efter såna själv. Kolla in http://ubuntu-se.org/drupal/ och ladda ner och bränn. Bränn ut allt du vill behålla först bara! Det står tydligt hur man går tillväga när man installerar ubuntu, och du formaterar då hårddisken också 🙂 Jag är glad att jag ungefär en månad tidigare hade lagt över alla andra bilder på den externa disken!!!

 4. 4 Anna

  tack för tips!
  en extern hårdisk och ett gratis gör-om-datan-program känns billigare än en ny dator 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: