Fever Ray

16Feb09

Äntligen skapas mer underbar musik!
Karin Dreijers nya projekt Fever Ray är precis så bra som man kan tänka sig!
5 Responses to “Fever Ray”

 1. Mycket kaptiverande musik! Något jag gärna skulle kunna betala för i form av ett CD-album. Det har nog inte varit gratis att spela in denna musik, för att inte tala om de vackra videofilmerna.
  Av en händelse klickade jag mig vidare till deras lilla oberoende skivbolag. Där finns en Mp3-shop där man kan köpa varje låt för strax under tian, eller ett helt album för 95:-
  En beskrivning av försäljningsmotivationen återfinns också där, som sammanfaller med min egen (ännu kluvna) inställning till gratismusik/fildelning som kontraproduktivt för artisters möjligheter att kunna utveckla och försörsja sig på sitt arbete:

  ”VARFÖR SKALL JAG KÖPA MEDIA FILER VIA ER OCH INTE ANVÄNDA FILDELNINGSTJÄNSTER?
  Genom att köpa musik- och filmfiler så stöder du de som skapat musiken och filmerna så att de kan skapa mera bra konst för oss alla att avnjuta. All musik du hittar här distribueras i en hög upplösning, 320 Kbps, för att ge dig en så bra musikupplevelse som möjligt. På de flesta illegala fildelningstjänsterna så har de lägre kvalitet.
  Det finns inga kopieringsskydd eller så kallad DRM i de filer vi säljer. Vi vill behandla våra kunder med respekt och tror inte automatiskt att ni är bovar o banditer utan tror att ni hanterar filerna på ett ansvarsfullt sätt.”

 2. 2 moksa108

  Jag håller med dig och dom. Men har man inga pengar så måste man vara en bov om man skall kunna få möjligheten att kunna ta del av kultur. Och en kulturelit är något av det äckligaste jag vet. Så jag känner inte att jag kan ta ställning till någonting alls direkt. Jag måste fortsätta vara en bov tills jag får ett välbetalt arbete. Eller så tränar jag meditation så länge så att jag blir av med alla behov och slutligen skiter i musik och allt annat. Men så vill jag inte ha det heller. Jag gillar inte alls Rabid records snack. Det är samma skrämsel som Fredrik Reinfeldt vill gjuta in i oss. Visst kostar dessa videor massor med pengar. Och Karin som har barn och familj behöver pengarna, men hon vet också att samhället ser ut sådant som att teknologin och låtarna är fria. Att vädja till dåligt samvete är sådant som jag inte vill befatta mig med. Jag respekterar henne och Olof och The Knife otroligt mycket ändå, och tänker att det är deras lilla snedsteg. Jag tänker ladda ner albumet så fort som det släpps och kommer att köpa vinylen när jag får ett ok betalt arbete. Annars har jag min plats vid radion. Och jag orkar inte ens knappa på den trots att den kan innebär en liten smula allmänbildning. Min öron skriker och vill hämnas mig när jag har lyssnat på den längre än 10 min. Det enda jag lyssnar på är studentradion. Som drivs ideellt!

 3. Ja, och som du vet så har jag heller inte själv tackat nej till att ta emot fildelningar! Så det är väldigt klurigt, allt detta; svårt att ta ställning. Jag tror att det beror på att ämnet är felformulerat från början. det handlar om en helt annan problematik, men jag orkar inte klura ut den nu.
  En sak tycks vi dock vara överens om: kommerisella CD-skivor är alldeles för dyra i nypris.

 4. 4 moksa108

  Cd-skivor luktar dessutom inte gott 😉

 5. Nej, sannerligen inte. Men jag kan inte förneka att de är attraktiva i sitt behändiga format, storleken, samt den blixtsnabba åtkomsten till allt innehåll. Samt att ljudet är betydligt mer bestående fullkvalitet (däremot tvistar ju de lärde om huruvida digitalt ljud är bättre än analogt eller ej).
  Däremot är vinyl-LP alltid att föredra gällande omslag (som ju oftast förlorar nästan allt på att krympas ihop till CD-storlek.) Och CD får gärna se ut som vinyl; därför älskar jag de skivor som är mini vinyl-replica, och svarta med låtsasspår! Kunde de göra plasten att lukta som vinyl så vore det pricken över i.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: