Holy Cow!

16Feb09

sacred-cowÄr det något jag är trött på så är det mig själv och andra som inbillar sig att dom är djurvänner när de kallar sig vegetarianer. Speciellt om de, som jag, också brukar förespråka kosthållningen. Det finns ingen etik eller moral som kan försvara en vegetarian. Det finns många olika sekter i Indien exempelvis som dyrkar korna. Som de flesta vet så går kor fria på gatorna i Indien och det är straffbart att skada dem. Detta för att de anses heliga. Krishna, exempelvis, tar hand om korna och ett av hans namn är Govinda (Han som tillfredsställer korna). Shiva rider på en tjur vid namn Nandi. Man brukar tala om att man skall se kon som sin moder och tjuren som sin fader, eftersom kon fortsätter att ge mjölk till människorna efter att människomodern slutar och tjuren hjälper till att slita hårt med sina muskler. Men ingen ifrågasätter dagens mjölkproduktion. Jag har frågat olika ledare inom olika indiska religiösa rörelser om denna dubbelmoral och såklart har jag bara fått riktigt dåliga svar. Det finns ingen mjölkproduktion, i mänskliga syften, som är försvarbar förutom möjligtvis de privata där man verkligen tar hand om korna, och även där tycker jag att det finns en stor moralisk brist. Är det inte aningens perverst att vi, människorna, är de enda arterna som ammar tills vi dör? Kycklingarna är kanske de som har det värst då de är den absolut största köttproduktionen som finns. Och när några växer upp till hönor får de leva som de gjorde tidigare, i väldigt trånga burar med enda syftet att producera ägg till människorna. För många år sedan tänkte jag att jag skulle köpa sprättägg, för det låter ju superbra. Men när jag läste på förpackningen såg jag att den stora skillnaden var ungefär att de fick en kvadratmeter att dela med 10 hönor istället för 20. En försvinnande skillnad. Att hålla bin för honungproduktion finns det heller inga moraliska belägg för. Allt är ju bara helknasigt.

Och jag blir så arg på mig själv för att jag inte bara kan lägga av.7 Responses to “Holy Cow!”

 1. Det du beskriver är mycket riktigt ett dilemma, där det är svårt att vara praktiskt konsekvent i sin ideologiska uppfattning. Men varför kasta ut barnet med badvattnet? Jag menar, det är väl bättre att vara halvvegetarian än att inte vara vegetarian alls? Jag tycker man ska känna sig nöjd med det lilla man kan bidra med, även om man på grund av tid, plats och omständigheter inte kan följa allting stenhårt. Ahimsa-principen betyder egentligen inte mer än ”att orsaka andra levande varelser så lite lidande som möjligt”. Det betyder inte att man helt ska upphöra att orsaka andra levande varelser lidande, för det är ju helt omöjligt; då måste man sluta leva själv.
  Du skriver: ”Det finns ingen etik eller moral som kan försvara en vegetarian.” Jag förstår inte riktigt vad du menar med det.
  Det finns all anledning att ifrågasätta dagens mjölkproduktion. Däremot anser jag inte att komjölk inte skulle vara naturligt tjänlig som människoföda. Den ger många möjligheter i matlagningen, i form av ost, smör, grädde, yoghurt osv. Och kon behöver definitivt inte lida av att dela med sig av sin mjölk, om det sker på rätt sätt.
  Så det hela är en avvägningsfråga. Det är vi konsumenter som har den verkliga makten att styra förekomsten av produkter och produktionsmetoder. Genom att avstå från att köpa döda djur och ägg, förminskar vi kött- och äggproducenternas motivation till sin fortsatta verksamhet. Detta är den enda vägen.
  Däremot tycker jag att det vore helt i sin ordning med fortsatt köttätande för dem som av någon (obegriplig) anledning inte kan avstå; låt dem få äta hur mycket kött de bara orkar, men låt det då vara från självdöda djur. Mycket enkelt.

 2. 2 moksa108

  Du har helt rätt i att halvvegetarian eller vegetarian är bättre än att äta kött. Men jag själv tänker att jag borde sluta lura mig själv med att det är gott nog. Det borde inte vara svårt att sluta med mjölkprodukter när man har fakta på bordet. Men ändå är det det! Jag anser att komjölk är till för kalvar. Inte för människor. Vi har ingen rätt egentligen att ställa korna i bås under hela deras liv för att mjölka dom för vårat syfte. Hur hälsosamt än mjölk visas vara. Många forskningsrapporter visar på att mjölk ger benskörhet för vuxna människor. Att det inte alls är nyttigt för människor. När det finns så fint fett att få tag i från raps, solros, jordnöt, oliv etc etc. Alla våra kor i Sverige lider. Förutom möjligtvis några på några extremt få kollektiv som jag inte köper mjölken ifrån (Almviks gård exempelvis). Krav, Eko etc är bara klisterlappar för att sälja till folk som har mer pengar och därmed har möjligheten att döva sitt samvete. Det är min åsikt.

 3. 3 moksa108

  Många av nazisternas brutala forskning på judarna har varit extremt gynnande för mänskligheten när det gäller nutida mediciner etc. Därmed är det inte rätt, enligt mig.

 4. Ja, du har rätt i din iakttagelse att saker som Krav, Eko, Light, sockerfritt etc, i stort sett endast är försäljningsargument.
  När det gäller kornas naturliga mjölkproduktion så håller jag inte med. De producerar mer än vd kalvarna behöver i naturligt bestånd.
  Den etablerade mjölkproduktionen är definitivt förkastlig, och medför lidande för korna. Jag väljer dock själv att ända köpa mjölkprodukter. Man måste i detta fall kunna prioritera mellan nytta och samvete, om man nu anser att man behöver använda mjölkprodukter till att börja med (vilket jag ser som oersättligt).
  Att nyttovarianten av produkter är dyrare än standardvarianten, beror inte på att den är dyrare att framställa eller riktar sig till folk med mer pengar. Det beror helt enkelt på att efterfrågan är för liten ännu. Det är samma sak med läsk och godis kontra frukt. Varför är läsk och godis så billigt, men frukt och grönsaker svindyrt?

 5. 5 moksa108

  ”De producerar mer än vd kalvarna behöver i naturligt bestånd.”

  Jag var helt övertygad om att det berodde på att vi tvingade dem in i den snaran genom att hela tiden stimulera dem till det? Att det var en del av grejjen med att kalvarna aldrig får smaka mammans riktiga mjölk, eftersom den slutar producera mjölk då. Kalvarna skiljs från modern väldigt snabbt innan den fått i sig sin viktiga näring. Kalvarna får alltid dricka ARLAS mjölk, utblandad med diverse kemikalier. Är det inte så så dricker jag gärna spillmjölken av en ko från gatan. Men inte från någon som stått bakom mörka lås och galler hela sitt liv för att senare dela med sig av sitt liv ännu mer, så mycket att vi får en saftig, blodig biff på bordet som sista pokal för vår skull.

 6. 6 teresa

  det var ju snack om att man skulle börja odla fram kött utan djur liksom. är inte så bra på att förklara idag men johan vet vad jag menar. en ganska bra lösning. köttätarna (jag i viss mån) får sin råbiff och ingen behöver dö!

 7. 7 moksa108

  Ja den där grejjen verkar ju helt otrolig, men jag minns inte hur kött smakar så jag personligen har inget att glädjas över åt om man skulle lyckas odla kött. Förutom om man kan återskapa knaperstekt bacon! Det minns jag som igår. Och turligt nog finns det ju bacos, det fantastiska sojasubstitutet 🙂 Men tänk om man kunde odla fram konstgjord komjölk och ägg!! Då skulle jag stå i kö för att köpa.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: