Tofubiffar, potatismos och rödvinsås

02Mar09

tofubiff21

Ikväll blev det ytterligare en fabulös vegansk läckerhet. Nämligen Tofubiffar med broccoli. Till det serverades en smaskig rödvinssås och potatismos. Jag hade aldrig tidigare ätit rödvinssås och hade väl mina tvivel angående smaken, men jag blev positivt överraskad och måste säga att den var mycket tillfredsställande. Allt som allt passade alla ingredienserna bra tillsammans och pricken över i:et var färsk timjan. För den som undrar så lade ljudet av när jag var som mest uppe i mitt zeldaspelande och jag blev less och tog bort spelet från minneskortet. Nu finns ingenting sparat längre. Jag har dock kommit över den upprivande incidenten.

De flesta viner är klarnade med äggvita, gelatin eller blod och det är ju inte så fräscht om man vill äta veganskt. Vill man göra en rödvinssås som är vegansk har man dessa röda viner att välja på om man besöker systembolaget:

32205 il Nostro Rosso del Salento 48:-
6512   Ecologica Shiraz 59:-
12507 Vila Santa 96:-
16381 Peter Lehmann The Barossa Shiraz 119:-
3745   Dolce Vita Monica 69:-
22350 Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 242:-
22562 Seghesio Sonoma Zinfandel 159:-

Receptet på de smaskiga biffarna kommer ifrån Kopandafoods.

Tofubiffar med broccoli

100 g broccoli, inte den grova delen av stammen
1 lök
200 g tofu (färsk, inte burktofu)
1/2 dl mjöl
svartpeppar
olja till stekning

Lägg broccolin i kokande vatten, koka knappt 3 min, ta upp och hacka den fint. Finhacka löken och fräs i olja. Mosa tofun fint med gaffel. Blanda allt, krydda lite och forma till biffar som steks i olja. Ät med kokt potatis och sallad med vinegrett på, som du låter smitta av sig på biffarna. Eller pressa lite lime- eller citronsaft över dem. Krydda med mycket örtsalt också.2 Responses to “Tofubiffar, potatismos och rödvinsås”

 1. 1 emma

  hej, hur menar du att vinerna är klarnade med äggvita, gelatin eller blod? finns det nån länk med fakta om det? skulle gärna ge till min kompis som är vegan.

  • 2 absolüt ॐ beginner

   För att vin skall klarna, dvs separeras från slaggprodukter, tillsäter man ett speciellt medel för att påskynda processen. Detta medel kallas klarningsmedel och innehåller oftast gelatin, äggvita eller blod. Jag har tyvärr ingen länk, men om du hör med systembolaget så kan de nog berätta mer om detta. Du kan även besöka din närmaste essensbutik och läsa på innehållsförteckningen på påsar med klarningsmedel för att få det svart på vitt. Om du planerar att göra eget vin så kan du hoppa över klarningsmedel för att få ett veganskt vin. Klarningsmedel är bara till för att snabba på klarningsprocessen, naturen sköter sin gång själv egentligen – det är bara det att det tar lite längre tid.

   På systembolagets hemsida kan du läsa mer om vintillverkning. Vitt vin: http://www.systembolaget.se/Uppslagsbok/Vin/vittvin.htm#klar och rött vin: http://www.systembolaget.se/Uppslagsbok/Vin/rott+vin.htm

   Om vitt vin:

   ”Klarning

   Det viktigaste skälet till att viner klaras är att hindra att vinet får ”slöjor” och blir grumligt. Slöjor i vinet beror på proteiner från jäsningen och därför tillsätter man ett klarningsmedel som drar ner proteinerna till botten av vinkaret.

   De flesta klarningsmedel kommer från växt- eller djurriket, bortsett från bentonit som är ett slags lera.

   *
   Bentonit används i alla typer av vin och tar främst bort proteiner.
   * Gelatin kommer från djurhudar, ben eller från växtriket. Används i både röda och vita viner för att ta bort exempelvis tannin.
   *
   Husbloss utvinns från fiskars simblåsor, och används i vita viner.
   *
   Mjölk eller kasein används i vita viner för att korrigera färgen.

   Inget eller ytterst lite av klarningsmedlet finns kvar i det färdiga vinet. Ändå är klarning kontroversiellt för personer som inte vill använda några djurprodukter.”

   Hoppas det var svar på din fråga!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: