Dagen efter fredag den 13:e

14Mar09

Igår var verkligen ett skolexempel på en riktig fredag den 13:e. Som tur var så löste sig allt till slut och det blev en ganska trevlig kväll. Uppdatering i sjukdomstillstånden är att A nu med all säkerhet också har öroninflammation. Idag blir första gången som hemläkarjouren kommer hem till oss. Något som är jobbigt med att ha barn är att sitta på barnakuten, och det har vi gjort alldeles för många gånger tycker jag. Då är hemläkarjouren ett fantastiskt alternativ. Att sitta på en akutmottagning överlag är helt hemskt och jag förstår inte vad man tänker på när man inreder en sådan lokal. Jag menar, de som kommer dit är ju halvt döda pga sina sjukdomar och väntetiderna kan vara flera timmar pga vårdens icke-prioritering hos landets bossar. Och kom man dit med en hemsk sjukdom så kommer man ju hem med minst 5 till. Tänk att barnakuten är inredd fullsmockad med aktivitetsleksaker som rutchkanor och gunghästar etc. Allt för att barnen lättare skall kunna socialisera med varandra och dela med sig av sina virus och bakterier. Nej, en akutmottagning borde vara inredd med små isolerade rum tycker jag.

Inatt drömde jag att jag hela tiden bröt benen i armarna. Undrar vad det kan tyda på?

Enligt ett amerikanskt drömlexikon står det såhär:

”arm:

Effectiveness in life. Accomplishing or arranging things in your life. Embracing or accepting. The ability to hold onto, retain, or keep. Dreaming that you can’t use your arms or that you have no arms might mean you’re feeling helpless or ineffective somehow in your life.”

”broken bone:

A perceived obstacle or inability in the area of your life represented by the body part that is broken. If a toe represents a willingness to try new things, then a broken toe might represent a fear of new experiences or feeling like you failed when you tried something new in real life.”

Nu tycker jag dock att drömtydning är helfjantigt. Såklart stämmer allt in bara man vill. Och detta passade ju väldigt bra i min nuvarande livssituation. När det kan tolkas på så många olika sätt så borde det passa precis vemsomhelst.6 Responses to “Dagen efter fredag den 13:e”

 1. Det är du som drömmer drömmen, och sålunda är det du som sitter inne med innebörden! Att tolka drömmar är kreativt och terapeutiskt, men man kan sannerligen inte slå upp drömmar i något lexikon, det är löjligt!
  Jag undrar, om jag missuppfattat något, eller om det verkligen är så som jag ständigt läser på denna blogg, när man har barn alltså, att sjukdomarna avlöser varandra i en strid ström? Ni är ju jämt vrålsjuka!

 2. 2 moksa108

  Det känns som att jag har väldigt lite makt över drömmen. För om jag hade haft makt över den hade jag ju struntat i att drömma att jag bryter benen, för det var inte alls behagligt. Jag har ibland så kallade ”lucida” drömmar, dvs jag är medveten om att jag är i en dröm när jag är i drömmen. Jag kan påverka drömmens handling i viss mån under dessa drömmar. Under dessa drömmar tänker jag att symboliken skulle kunna vara värdefull. Men i en vanlig icke-lucid dröm? Hur sjutton skall man kunna tolka sina drömmar utan ett lexikon? Det känns som att det blir en spekulation ad infinitum! Du får gärna upplysa mig om drömtydning, jag tycker att det är ett ganska fasinerande ämne, men har starka tvivel på att det faktiskt har någon egentlig betydelse.

  Jo, när man har barn som går på dagis, hos dagmamma etc som hela tiden exponeras för en stor massa barn så är evighetsförkylning en regel snarare än undantag. Jag tror att det har att göra med att barn har ett mycket sämre immunförsvar än vuxna och snappar åt sig sjukdomar lättare. Just vår dagmamma har ett samarbete med flera lokala dagmammor och träffas varje dag ute för lek. Då kan det bli säkert 20-30 barn samtidigt som glatt kastar baciller både hit och dit!

 3. Poängen med ens drömmar, är att det är en själv som drömmer drömmarna. Någon annan kan därför inte tolka dem! Du skapar själv dina drömmar, och du sitter därmed själv inne med innebörden av dem. I vilken mån de sedan kan översättas ”korrekt” eller inte, är en annan fråga. Det är inte så viktigt egentligen. Det intressanta är, att genom att fundera över sina drömmar, och försöka se dem som ett resultat av ens vakna tillvaro, så kan man få en hel del insikter om sig själv, som man annars har svårt att nå fram till. Att tänka introspektivt är utvecklande i sig!

 4. 4 moksa108

  Jag förstår hur du menar. Men jag känner ändå att det är ganska lönlöst då det finns oändligt antal variablar som är orsaken till att jag drömmer just som jag gör. Det är min åsikt i alla fall. Och då blir själva introspektionen en ganska fåfäng syssla tänker jag. Fast i och för sig skulle man kunna applicera detta tankesätt på allt. Och då kommer man antagligen till en punkt då man måste ifrågasätta om någonting verkligen kan vara statiskt. Och om det inte finns något statiskt så finns egentligen ingenting. I den bemärkelsen att allt är föränderligt. Ha ha 🙂

 5. Jag förstår hur du menar också! Men jag menade nog inte riktigt det du trodde att du inte förstod, kanske!
  Jag tror absolut inte på värdet av (eller ens möjligheten) att på något vis fasställa rationella innebörder av innehåll i drömmar (eftersom de är irrationella till sin natur, betraktat från vaket tillstånd). Däremot tror jag inte att nattdrömmar är en produkt av något annat än erfarenheter från vårt vakna liv, och i den betydelsen har de något att säga oss. I synnerhet relevant blir innehållet i drömmar hos personer som av olika skäl tränger bort material ur sitt vakna medvetande (för att slippa ångest etc). För att komma åt knutar och gamla mönster, och hitta grundproblematik och en väg ut ur psykisk lidande, kan därför kan ens drömmar vara som en öppen bok med information, när man annars inte hittar nyckeln till sin frihet. Det är i alla fall min egen erfarenhet. Det handlar då inte om att försöka tolka drömmar i absolut bemärkelse, men däremot att lyssna till vad de försöker säga. Det kräver en viss lyhördhet förstås, men principen tror jag på. Att det som vi kan tränga bort i det vakna medvetandet, det kan vi komma åt genom att lyssna på oss själva genom vad vi drömmer om.

 6. 6 moksa108

  Det är säkert sant. Jag kan nog själv på morgnarna ibland tänka på en dröm jag haft och sett ganska klart vad som menas. Detta är när dom är så övertydliga att man nästan skäms över sitt beteende. Det är de subtila drömmarna jag har svårt att förstå hur man skall tolka. Men det är i och för sig ingen som sagt att jag måste tolka dom heller.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: