Indianskruden

14Mar09

kycklingSnart är det påsk och då frossas det i ägg och pyntas med fjädrar. Även lamm serveras på matbordet trots att Jesus, som högtiden ursprungligen är tillägnad, liknas vid lammet i bibeln. Av någon anledning, som jag inte känner till, skall vi då äta upp honom. Lika morbid är den så kallade nattvarden då man förväntas visualisera vinet som kristi blod och oblaten som kristi kropp och sedan stoppa de två ingredienserna i munnen. Barnen målar söta vykort med bilder av nykläckta kycklingar. Kycklingar som har ett rent helvete att vänta av sina allt för korta liv. Det är så knasigt allting.

Hursomhelst håller jag på att bearbeta idér till ett ansökningsprov till en fotoskola. En av uppgifterna är att ta tre stycken porträttbilder. Jag tänkte att det vore skoj att fotografera T som indian, då hon faktiskt är förvirrande lik en indian. Jag satt och letade igenom olika utbud av indianskrudar och blev besviken när jag insåg att de ofta är uppbygda av en läder eller mocka-bas. Så hittar jag en superbillig leksaksskrud på tradera med någon slags pappersbas och kommer då på att en skrud faktiskt innehåller fjädrar. Det är ju vad namnet åsyftar för i helsike! Fjädrar från fåglar! En artikel om fjäderproduktion går att läsa på GP. Såklart är inte fjädrarna upplockade från någon fågel som har råkat tappa dem under en härlig promenad i solskenet. De är antingen plockade av levande fåglar som suttit bakom lås och bom och trängts med överdrivet många andra fåglar, eller slaktade fåglar. Och genom att köpa fjädrar så bidrar man ju med en oerhörd mängd lidande för fåglarna, som kanske har det värst av alla djur som används för att vi skall tillfredsställa våra smaklökar genom att äta deras kroppar eller ägg. Samma lidande finns lagrat i dessa färggranna fjädrar som man så flitigt satt och pysslade med på dagis och nu knyter i björkrisen kring påsken.

indianfamilj2Det gör bara idén än mer genial när jag blir tvungen att knyta mina egna fjädrar av garn. En vegansk indianskrud måste vara årets modeassocear!No Responses Yet to “Indianskruden”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: