Tofu/cashew-kroketter
Igår åt vi något som var så gott att jag inte kunde sluta utbrista ”Mmmm…”. Tofu/cashew-kroketter med currysås. Vi har länge varit på jakt efter den där perfekta currysåsen som man fick någon gång på 90-talet och nu har vi hittat den i vegansk tappning! Kombinationen och smakerna i currysåsen var som menade för alla fantastiska smaker i kroketterna. Det var så att säga; ”SJUKT GOTT”! Enligt receptet som kommer ifrån Tofu for Two så vill man ha Thai-chili i maten, men vi valde att använda oss av spansk peppar istället. Nu har vi i Sverige väldigt liten tillgång på chilivariation i våra vanligaste affärer, och någon Thaichili har i alla fall jag aldrig någonsin sett. Dessutom har jag hört att Thaichili skall vara lika roligt som skavsår då de i de flesta fall bara är starka och inte alls har någon specifik smak. Currysåsen kommer någonstans ifrån passagen.se.
Tofu och cashew-kroketter för 2 personer:
- 200g tofu
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl myntablad
- 2 vitlöksklyftor
- En 5 cm lång bit citrongräs
- 1 spansk peppar
- 1-2 msk vatten
- ½ tsk salt
Mixa halva tofun, cashewnötterna, myntabladen, vitlök, citrongräs, chilin och vatten.
Smula sönder resten av tofun och tillsätt i den kryddstarka pastan. Tillsätt salt och forma till 10 små bollar som du sedan plattar till lätt så de blir små kroketter.
Stek på medelstark värme.
Currysås:
- 1 st vitlöksklyfta, hackad
- 3 msk margarin (mjölkfri)
- 2 tsk curry
- 2,5 dl sojagrädde
- 3 nypor grönsaksbuljong
- oregano
- dragon
- gurkmeja
- örtsalt
- peppar
Hacka vitlöken fint. Smält margarinet och fräs curryn och vitlöken i detta, inte för länge, vitlöken får inte brännas.
Häll i grädde och låt puttra en stund medan du smaksätter med buljongpulvret och kryddorna och färgsätter såsen med gurkmejan.
Filed under: Uncategorized | Leave a Comment
No Responses Yet to “Tofu/cashew-kroketter”