”go-brahmana-hitaya”

07Maj09

pranamaNär jag var 14 år gammal anslöt jag mig till Krishnarörelsen, allmänt känt som ”Hare Krishna”. Jag mediterade flitigt, dyrkade mina gudsgestalter och lärde mig massor av mantras som jag reciterade dagligen. Mellan mitt artonde och nittonde levnadsår levde jag som munk på olika tempel i världen. Idag, 14 år senare, kan jag inte ställa mig bakom alla åsikter längre då många krockar med mina feministiska, anti-rasistiska och anti-speciesistiska idéer. Jag känner dock fortfarande sympati för rörelsen då den har varit som ett hem för mig under många år, och faktiskt fortfarande har många, många idéer som jag fortfarande inte har lyckats hitta några bättre alternativ till. Men jag skulle inte gärna sätta min fot där i dag. Under många år offrade jag min mat till Gud innan jag åt den, som en kärlekshandling och övning i ödmjukhet. Jag känner mig ibland sugen på att ta upp den ritualen, men har blivit alldeles för lat med åren och får inte många fingrar ur nuförtiden. Hur som helst så använde jag mig bland annat av ett mantra som vände sig till Govinda. Govinda är ett namn på Krishna som betyder ”den som tillfredsställer korna” men även ”den som tillfredsställer alla sinnen”. I mantrat reciterar man att Krishna är kornas välönskare. Inget konstigt med det, det är kanske det första folk tänker på när man pratar om någon form av hinduism att kor anses heliga för hinduer. Min undran (bland flera andra) för några år sedan var varför medlemmar i Krishnarörelsen använde sig av mjölkprodukter i sin matlagning när kon är så kär för Krishna. Jag fick svar av olika gurus från olika Krishnarörelser som inte tillfredsställde mig alls. Jag tyckte ändå att jag kunde utröna att de hemskt gärna hade gått över till en vegansk kost, bara de hade känt att de hade friheten att tänka och agera själva och inte prompt var tvungna att följa skrifter till punkt och pricka. Krishnarörelsen, som den ser ut idag, startade under 1500-talet som en reformrörelse men är och anses idag som mycket ortodox bland hinduiska förgreningar (konstigt nog när grundaren själv, Chaitanya Mahaprabhu, var en reformator!).

Idag pratar man ofta om att det är otroligt viktig att äta lakto-vegetariskt för att man inte skall skada andra levande varelser. Man väljer bort ägg av anledningen att det är ett ”potentiellt liv”, och berövandet av ett sådant vill man inte vara inblandad i. Men ingen pratar om att mjölkkorna lider något djävulskt. Och en gång per år, under Govardhana-puja, dyrkar man korna! Men ingen vågar ställa sig upp och säga att det inte funkar att bidra till kornas lidande de resterande 364 dagarna. Det är något jag tycker är sorgligt. Just idag har mat baserad på massor av mjölkprodukter offrats på hundratals Govindas-restauranger världen över med hjälp av bland annat mantrat ovan. Krishna är kornas välönskare för farskon!

(mantrat kopierat från Bhakta Mikaels översättning av Vaisnavamästarnas sånger)No Responses Yet to “”go-brahmana-hitaya””

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: