Tofutrubbel

18Maj09

biffar

Så, nu har jag äntligen tagit mig för att skriva ner receptet på tofu baserad på sojamjöl. Och jag har nog ångrat mig angående att det skulle bli bra. Första gången vi gjorde tofun så blev den bra och god, men de tre senaste gångerna har den blivit väldigt torr. Lite som att äta sojamjöl, vilket inte är någon superhit om man inte har en krämig sås till. Jag skriver i alla fall ner receptet så kanske någon annan kan experimentera fram en krämigare tofu. Sedan följer receptet på biffar som jag brukar göra av tofun.

Tofu baserad på sojamjöl (ca 350g)

 • 2 liter vatten
 • 4 dl sojamjöl
 • vinäger eller pressad citron

Koka upp 16 dl vatten. Gör en redning av sojamjölet och 4 dl kallt vatten. Vispa ner redningen i det kokande vattnet. Låt koka i 5 min under omrörning. Tillsätt 3 dl uppvärmt vatten som du blandar med 2½ msk vinäger. Det fungerar lika bra med 3 msk citronsaft också. Jag har slutat försöka komma ihåg denna ystningsvätska när jag gör tofu så jag tillsätter långsamt vätskan tills jag ser att sojamjölken börjar ysta sig. Vet inte om detta kanske är anledningen till att jag de senaste gångerna fått en stentorr och tråkig tofu. Låt allt stå i någon minut för att sedan sila genom ostduk i ett durkslag. När den största mängden vätska lämnat ostduken sätter du tofun i press med hjälp av exempelvis en kastrull med kallt vatten (obs – vik då ihop ostduken runt tofun så att den slipper fastna på kastrullens botten!). Så, nu har du tofu gjord på sojamjöl. Mycket, mycket billigt alternativ till köpt tofu.

Energifyllda tofubiffar (ca 15 st)

 • 350g tofu
 • 1 dl finhackade cashewnötter
 • ½ finhackad gul paprika
 • 1 dl finhackad broccoli
 • en fjärdedels dl vatten
 • salt och peppar

Blanda alla ingredienserna och tillsätt vattnet. Det kan vara lite trassligt att få biffarna att hålla ihop eftersom de är fulla med grönsaker, men jag tycker att det är värt att pyssla med ihophållning för att få dom fulla med så mycket energi som möjligt. Ett tips är att forma runda bollar och pressa dom hårt i handflatorna och använda mycket olja. Smaklig spis!4 Responses to “Tofutrubbel”

 1. 1 Sara

  Tips: Om du liksom jag saknat tofulines mögel-mjukost kommer den att finnas i torgkassens osthylla från och med imorgon!

  • 2 absolüt ॐ beginner

   Jag har faktiskt aldrig ätit den men antar att jag måste prova! Tack för tipset 🙂

 2. 3 A. S.

  Tack för receptet på tofun! Den ska jag definitivt prova att göra av sojamjölpåsen som står och ser ledsen ut i skafferiet.
  Tofu är ju i princip det bästa livsmedel som uppfunnits, men ack så dyrt att köpa. Blir konsistensen likadan när man gör den själv, eller mer grynig på grund av mjölet?

 3. 4 absolüt ॐ beginner

  Konsistensen blir mycket mer grynig och lös än exempelvis markattas. Jag har ännu inte kommit på hur man skall göra för att pressa den så pass hårt att den blir fast trots att jag har försökt uppfinna en tofupress. Kommer du på något smart får du gärna tipsa mig! Men jag skulle hellre göra tofu av sojabönor, det blir mycket godare och inte alls lika torrt. Men sojamjöl är ju så billigt! Det måste finnas något sätt som man kan göra sojamjölsbaserad tofu krämigare på… Tråkigt nog är jag ingen matexpert utan bara en glad amatör så jag har ingen lösning ännu.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: