Persilja – rik på järn, kalcium, A- och C-vitamin

30Jan08

Idag sådde jag mina första frön! Eftersom mina beställda frön inte har kommit ännu kliar det så mycket i fingrarna att jag var tvungen att plantera persilja (se bild). Förvisso skall dom förkultiveras i februari-mars, men det är ju nästan februari så jag tror det blir superbra.

Jag var supersugen på att så Bolivian Rainbow, men lyckades tygla mig och väntar till imorgon istället. Imorgon skall Amaya vaccinerasBVC och jag varken vågar eller får följa med. Jag har alldeles för dåliga nerver för att kunna vara med när dom skall sticka Amaya. Dessutom får jag heller inte för Teresa då jag ofta omvandlar min rädsla till hetsighet och ilska. Alltså skulle jag förmodligen snäsa och trampa omkring oroligt medan doktorn gör sin grej. Jag måste verkligen jobba på detta.

Hursomhelst. När Teresa och Amaya är hos doktorn tänker jag ta en promenad till Plantagen för att köpa minikrukor för alla mina plantor. Förra året köpte jag några miniväxthus (se bild) men jag tror att jag fattade helt fel om hur dom skulle användas. Jag hade jord direkt i det och således skapades det, nästan uteslutande i alla boxar, mögel eftersom underdelen inte har ett enda hål. Visst, en del plantor klarade sig och det blev långa och ståtliga tomatplantor, men jag tror det funkar bättre att ha minikrukor i boxen så att det överhuvudtaget finns någon dränering. Om någon kan något om detta får denne någon gärna berätta hur man ska göra för att det skall bli rätt och bra!

Jag har verkligen en hatkärlek till Plantagen. Det jag älskar är det extremt stora utbudet av odlingsrelaterade saker och alla plantor! Det jag hatar är den urusla personalen som alltid är sur och dessutom inte kan någonting. Dessutom finns det nästan aldrig någon personal när man behöver. Så imorgon skall jag inte fråga någon utan bara gå omkring och strosa bland alla växter och krukor!

——
Om någon vet hur man lägger till en funktion på bloggen så man kan se senaste kommentarer, oberoende av inlägg, så skulle jag bli glad!



5 Responses to “Persilja – rik på järn, kalcium, A- och C-vitamin”

  1. 1 teresa

    trots att vi hade persilja förra året också är jag uppspelt över årets skörd. som liten var persilja min favoritväxt. hos min farmor satt jag alltid i landet och åt persilja direkt från plantan. mycket gott. jag gillar att äta föda direkt från källan. jag brukade ju även hänga i kolonlotter och prova allt som odlades. nu efteråt förstår jag ju att jag begick ett brott. jag skämms lite för det!

  2. 2 Johan

    I Libanon äter man persilja som grönsak. Det läste jag på wikipedia. Det är precis som du! Jag skulle vilja ha fler kryddor. Undra sa flundran om man kommer få’t.

  3. 3 teresa

    jag känner till att man äter mycket persilja i libanon. det är bra! fast dom sitter ju iofs inte i ett land och äter.

  4. 4 anna

    vi har likadana små växthus som vi sådde frön i förra våren. jag tror vi fattade fel för vi slog små hål i dem så de skulle få dränering. men det blev mögel ändå. kanske vattnar man för mycket på de små plantorna?
    på vissa fröpåsar står de hur många som ska klara sig och bli plantor, ofta står det 80 %, vi fick nog 15 % att överleva 😦

  5. 5 Johan

    Ni hade huvudet med er iallafall som slog ut hål. Jag tänkte inte ens på det (jag hade aldrig odlat någonting i hela mitt liv förrän förra året och förstod det här med dränering först någon månad in i odlandet ;). Jag tror också att jag kan ha vattnat för mycket. Min nuvarande teori är att man endast behöver spraya jorden i växthuset lätt ungefär en eller två gånger då kondensen som skapas nästan håller sig kvar ända tills det är dags att omplantera.


Lämna en kommentar